وظایف سازمان بازرسی کل کشور
تاریخ نشر : چهارشنبه 12 تیر 1398
وظایف سازمان بازرسی کل کشور
سازمانهای بسیار زیادی برای بهبود شرایط کشور و کنترل وضعیت در حال فعالیت هستند که یکی از آنان سازمان بازرسی کل کشور است. با توجه به اصل 156 از قانون اساسی کشور یکی از وظایف مهم قوه قضائیه، بررسی و کنترل اجرای درست قوانین است. نظارت بر اجرای درست قوانین از وظایف دیوان عالی است و امتیاز نظارت بر دستگاههای غیر قضائی را سازمان بازرسی کشور بر عهده دارد. مطابق با حق بازرسی نظارت قوه قضائیه برای انجام درست امور و قوانین در دستگاههای اداری، سازمان بازرسی کل کشور زیر نظر این قوه تشکیل میشود تا اصل 174 از قانون اساسی به درستی انجام شود. در این مقاله قصد داریم نگاهی به وظایف سازمان بازرسی کل کشور بیاندازیم پس با ما همراه باشید.
زمان تشکیل سازمان بازرسی کل کشور
پس از انقلاب اسلامی و منحل شدن حکومت پهلوی، لایحهای درباره تشکیل سازمان بازرسی کل کشور مصوب 1357، وزارت دادگستری، سازمان بازرسی شاهنشاهی که در زمان حکومت پهلوی فعالیت میکرد را منحل نمود و پس از آن سازمان بازرسی کل کشور با قوانین جدید شروع به کار کرد.
وظایف سازمان بازرسی کل کشور
سازمان بازرسی کشور وظایف متعددی بر عهده دارد که یکی از مهمترین آنها نظارت برای اجرای درست و صحیح امور و قوانین در دستگاههای اداری است. با توجه به مادهی 2 آیینامهی اجرایی قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور. این سازمان باید وظایف مطابق با نظارت و بررسی خود را به سه طریق انجام دهید که وظایف و اختیارات این سازمان عبارتند از:
- بازرسی دائم بر تمامی عملکرد ادارات، امور اداری و مالی دادگستری، وزارتخانهها و دستگاههای تابعه قوهی قضاییه، موسسات و شرکتهای دولتی، نیروهای انتظامی، شهرداری و موسسات وابسته به آن، نهادهای انقلابی و همینطور سازمانهایی که مقداری از سهم آنان متعلق به دولت است، از وظایف سازمان بازررسی کل کشور است.
- انجام بازرسیهای قانونی مطابق با فرمان مقام معظم رهبری و یا به دستور قوه قضائیه یا رئیس جمهور و کمسیون اصل نود قانون اساسی مجلس شورای اسلامی از دیگر خدمات این سازمان است.
- بررسی، ارزیابی شرایط در زمان اعلام وقوع جرم در زمانی که جرم دارای حیثیت عمومی باشد.
تشکیلات سازمان بازرسی کل کشور
سازمان بازرسی کل کشور مانند هر نهاد دیگری به اعضا نیاز دارد. با توجه به مادهی 4 قانون، رئیس قوه قضائیه، ریاست سازمان بازرسی کل کشور را از بین قضات شرع و یا کسانی که دارای رتبه ده یا یازده قضائی هستند مشخص میکند. ریاست سازمان بازرسی کل کشور میتواند فردی را به عنوان قائم مقام از بین قضات با تجربه و با درجه بالا انتخاب کند و همین طور میتواند معاون نیز داشته باشد. از طرفی مطابق با مادهی 6 و 5 آیینامهی قانون تشکیل سازمان بازرسی کشور، بررسی و بازرسی توسط هئیت بازرسی صورت میگیرد و اعضای آن از بین افراد دارای شرایط و رتبهی بالا، توسط رئیس سازمان بازرسی کل کشور یا مقامات آن تعیین میشود. همچنین سازمان بازرسی کل کشور مطابق با مادهی 2 قانون میتواند برای بهبود نتایج در بررسی و بازرسی و همینطور سرعت انجام کارهای سازمان از بین نیروهای انتظامی، نظامی، شرکتها و زیر مجموعههای نیروهای بازنشسته افراد متخصص، باتجربه و واجد شرایط را استخدام کند. ضمنا سازمان بازرسی کل کشور مطابق با مفاد مادهی 3 قانون برای اظهار نظر، کارشناسی و انجام امور بازرسی، از افراد با صلاحیت، قضات و متخصصان در هر رشته به صورت دائم یا موقت کمک بگیرد و میتواند برای تکمیل کادر خود از بین کارمندان وزارت خانه، شرکتهای دولتی و ... به صورت دائم یا موقت نیز نیرو بگیرد.
نحوه ارتباط با سازمان بازرسی کل کشور
با توجه به مادهی 15 آیینامه، افراد میتوانند از طریق شفاهی، پست، تلفن، رسانه و ... با این سازمان ارتباط برقرار کند؛ چرا که سازمان بازرسی کل کشور در بیشتر وزارتخانهها و سازمانها صندوقهایی برای برقراری ارتباط با مردم در نظر گرفته است. همچنین در شماره 136 نیز بهصورت شبانه روزی در اختیار مردم برای اعلام گزارش در زمینهی ارائه تخلفات، سواستفادههای مالی و اداری و نقص قوانین قرار داده است. ضمنا وبسایت شکایت (shekayat) نیز متعلق به سازمان بازرسی کل کشور است و با مراجعه به آن میتوانید با این سازمان ارتباط برقرار کرده و زمانی که شکایت خارج از وظایف سازمان بازرسی کل کشور باشد شاکی به مراجع مرتبط هدایت میشود.
نویسنده: ثریا مرادی
تهیه شده در hovalvakil.com