مراحل انجام شکایت کیفری
تاریخ نشر : دوشنبه 10 تیر 1398
مراحل انجام شکایت کیفری
هر یک از افراد ممکن است به دلایل مختلفی بهصورت مستقیم یا غیر مستقیم درگیر جرمی شوند و برای اثبات حق خود به مراجع کیفری نیاز دارند تا طرح دعوی کنند. اما در این مواقع فرد باید به چه مرکزی مراجعه کند و چه اقداماتی را انجام دهد؟ زمانی که مردم به یک سری مشکلاتی مواجه میشوند و تمایل دارند تا آن را از مراجع قانونی پیگیری کنند باید ابتدا شکایت کیفری و شکایت حقوقی را تفکیک کنند. اما شکایت کیفری و حقوقی چیست و چه تفاوتی با یکدیگر دارند. زمانی که از فردی دزدی میشود یا این که به او آسیب جسمی وارد میشود باید برای طرح دعوی و شکایت به کلانتری و دادسرا مراجعه کند که این نوع شکایت به شکایت کیفری معروف است؛ در حالی که زمانی که شخصی از نظر حقوقی با فرد دیگری به مشکل بر میخورد به عنوان مثال زمانی که فردی از نظر تنظیم سند و خرید ملک به مشکل بر میخورد دچار مسئله حقوقی شده است و باید به دادگاه عمومی حقوقی برای طرح دعوی مراجعه کند و شکایت حقوقی خود را انجام دهد.
نحوهی طرح شکایت کیفری
زمانی که فردی متحمل ضرر میشود و شکایت کیفری میکند از نظر حقوقی شاکی است. فرد شاکی میتواند برای انجام شکایت خود و طی کردن مراحل حقوقی به دادسرا یا کلانتری مراجعه کند. در کلانتری، مامورا وظیفه دارند تا به شکایت افراد رسیدگی کنند؛ اما معمولا مراجعه کنندگان را به دادسراها ارسال میکنند تا دیگر نیازی به ارسال مجدد پرونده نباشد و در روند پیگیری پرونده وقفه ایجاد نشود. از طرفی فرد میتواند به جز کلانتری بهصورت مستقیم نیز به دادسرا مراجعه کند و شکایت خود را انجام دهد. اما باید این نکته را مد نظر قرار دهید که هر شاکی باید به دادسرایی مراجعه کند تا جرم در حوزهی عملیاتی آن رخ داده است؛ در واقع دادسرای محل وقوع جرم باید به مراحل پرونده رسیدگی کند.
نحوه نوشتن شکایت
هر فردی که میخواهد شکایت کند باید درخواست خود را در برگی که شکواییه نام دارد بنویسد. شکواییه کاغذی است که برخلاف دادخواستهای حقوقی برگههای معمولی هستند. زمانی که افراد میخواهند شکواییه خود را تنظیم کنند باید ابتدا نام و نام خانوادگی و اطلاعات دیگری از قبیل سن، شغل، میزان سواد، وضعیت تاهل و تجرد، مذهب، شماره ملی و شناسنامه و نشانه محل زندگی را بنویسد و پس از آن باید موضوع شکایت، تاریخ و محل وقوع جرم را نیز وارد نماید و مورد مطالبه و ادلهی خود را نیز بنویسد و چنانچه مشحصات فرد و نشانی مظنون را دارد نیز وارد کند.
نکتهای مهم دربارهی شکایت کیفری
مطلبی که باید دربارهی شکایت کیفری در نظر داشت این است که برای تنظیم شکایت کیفری نیازی به وجود وکیل نیست و هر فردی میتواند شکایت کیفری را انجام دهد اما در بعضی از جرایم به دلیل اینکه طرح آنها به دانش حقوقی نیاز دارد وعموما مردم عادی از این آگاهیها برخوردار نیستند حضور وکیل الزامیست. به عنوان مثال جرایمی که مجازات آن مرگ و حبس است جزء جرایمی محسوب میشوند که باید با حضور وکیل شکایت کیفری آنان را انجام داد.
اقدامات رسیگی به شکایت کیفری
پس از انجام شکایت کیفری در دادسرا، تحقیقات مقدماتی آغاز میشود در این زمان معمولا افراد جلسهی دادگاهی تشکیل نمیشود و احتمال دارد دادیار، بازپرس و دادستان طرفین دعوی را به طور مجزا احضار کرده و مدارک خود را بررسی کنند. در مرحلهی مقدماتی، تحقیقات باید طوری انجام شود که مقامات رسیدگی را قانع کند که جرمی رخ داد و در این صورت کیفرخواست به وسیله دادستان تنظیم و به دادگاه اصلی ارسال میشود و پرونده توسط قاضی بررسی میشود و نظر نهایی اعلام میگردد. پس از ارسال پرونده به دادگاه، طرفین دعوا در دادگاه حضور مییابند و قاضی با توجه به تحقیقات و گزارشها پرونده را بررسی میکند و اگر قاضی این مدارک ناکامل بداند، پرونده را برای تحقیقات بیشتر به دادستان ارجاع میدهد. شکایت کیفری نحوه انجام آن چه توسط فرد عادی و چه توسط وکیل یکی از مباحثی است که در حقوق کیفری به صورت کامل و با جزئیات بررسی میشود و یکی از نکاتی است که داوطلبان رشته وکالت و کسانی که وکیل هستند باید به خوبی در انجام آن تسلط داشته باشند. از طرفی چنانچه هر فرد عادی هم میتواند که این شکایت را انجام دهید، مطالعه کتب حقوقی برای اطلاعات بیشتر میتواند به آن کمک زیادی کند.
نویسنده: ثریا مرادی
نوشته شده در hovalvakil.com