نگاهی به انواع رشتهی وکالت
تاریخ نشر : چهارشنبه 29 خرداد 1398
نگاهی به انواع رشتهی وکالت
وکالت یکی از مشاغلی است که امروزه علاقهمندان زیادی دارد و افراد بیشماری هستند که میخواهند در آینده در این شغل فعالیت کنند. وکالت در لغت معنای واگذاشتن کاری به فرد دیگری است که طی قراردادی انجام میشود و کسی که به نیابت از فرد دیگر موظف میشود تا کار دیگری را انجام دهد وکیل نام دارد. وکالت میتواند در زمینههای مختلفی باشد و تنها به یک وضعیت خاص تعلق ندارد؛ در این مقاله سعی براین داریم تا نگاهی به انواع وکالت و نحوهی ورود به این شغل بیاندازیم پس با ما همراه باشید. بهصورت کلی وکالت به چهار نوع تقسیم میشود که عبارتند از:
وکالت تسخیری
اولین نوع وکالت که میخواهیم آن را بررسی کنیم وکالت تسخیری است. وکالت انتخابی یا وکالت تسخیری یکی از انواع وکالت است که در آن از سمت دادگاه و در امور کیفری برای برابری و عدالت بین موقعیت متهم و دادستان، وکالت از متهم به وکلای پایه یک دادگستری واگذار میشود. از طرفی در بعضی از امور کیفری سنگین اعم از سنگسار، اعدام و حبس ابد که معمولا متهمان از دانش حقوقی پایینی نسبتا برخوردارند وجود وکیل در دادگاه اشتباهی است و اگر متهم نتواند وکیلی را به دادگاه معرفی نماید. دادگاه برای شخص وکیلی تسخیری را در نظر میگیرد.
وکالت تعیینی
وکالت تعیینی یکی دیگر از انواع وکالت است که هر یک از طرفین دعوا برای دفاع از حق خود به وکیل با تجربه مراجعه کرده و با او برای حل پروندهشان قرارداد میبندد. وکیل کارشناسی است که باید علاقه بر تحصیل در رشته حقوقی و کسب مدرک آن، پروانهی وکالت خود را از قوه قضاییه یا کانون وکلای جمهوری اسلامی ایران اخذ کرده باشد.
وکالت اتفاقی
نوع دیگری که برای انواع وکالت میتوان در نظر گرفت، وکالت اتفاقی است. وکالت اتفاعی یک مضوعی کاملا متفاوت از سایر انواع وکالت است. در این نوع وکالت فردی که دانش و اطلاعات کافی برای وکالت کردن و حضور در دادگاه به عنوان وکیل را دارد اما از پروانهی وکالت برخوردار نیست یا به عبارتی دیگر شغل اصلی او وکالت نمیباشد میتواند با اخذ مجوز از کانون وکالت در هر سال به سه مرتبه برای فامیل و نزدیکان نسبی خود در دادگاههای قانونی وکالت کند. از طرفی لازم به ذکر است تنها برخورداری از تحصیلات حقوقی مانند مدرک کارشناسی آن برای دریافت اجازهنامه و مجوز کافی نیست؛ چرا که پیش از صدور این مجوز، با شخص مورد نظر مصاحبه کرده و پس از آن این مدرک را ارائه میکنند.
وکالت معاضدتی
وکالت معاضدتی نوعی دیگر از وکالت است که معمولا نسبت به سایر انواع آن کمتر نام آن شنیده میشود. برخلاف وکالت تسخیری، وکالت معاضدتی برای حقوق مدنی اعم از نکاح، طلاق، انحصار وراثت، تقسیم ارث و ... بهکار میرود و طی آن دادگاه شرایط و وضعیت مالی و روانی طرفین دعوا را ارزیابی کرده و چنانچه فرد توانایی پرداخت حقالزحمهی وکیل را نداشته باشد، دادگاه برای پیشبرد پرونده، وکیل معاضدتی را معرفی میکند. این وکیل وظیفه دارد تا با بررسی شرایط موکل خود، میزان حق الوکاله را تنظیم کند و نمونهای از آن برای واحد معاضدت قضایی واقع در کانون وکلا ارسال کند و در زمان اتمام دعوا، موکل باید یک پنجم یا خمس آن را به صندوق کانون بپردازد و در غیر این صورت بتواند اثبات کند تا اخذ حق الوکاله از نظر قانونی امکانپذیر نیست.
نحوهی ورود به وکالت و موفقیت در آن
با توجه به نکاتی که دربارهی انواع زیر شاخههای وکالت وجود دارد؛ ممکن است بسیاری از افراد با این پرسش مواجه شوند که چطور میتوان در شغل وکالت وارد شد؟ برای ورود به وکالت باید پس از تحصیل در رشتهی حقوق در مقطع کارشناسی، باید داوطلبان در آزمون وکالت که هر ساله برگزار میشود شرکت کنند و بتوانند نمرات قبولی را کسب کنند و پس از آن آزمونهای حضوری را طی نمایند تا بتوانند به عنوان وکیل مشغول به کار شوند؛ بنابراین ورود به دنیای وکالت کاری آسان نیست و نیاز به مطالعهی دقیق دارد. یکی از راهکارها برای ورود به دنیای وکالت و موفقیت در آزمونهای آن مطالعه کتب حقوقی است؛ این کتابها به افراد کمک میکند تا بتوانند در هر آزمون وکالتی موفقیتآمیز عمل کنند و پس از آن نیز بتوانند اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشند.
ثریا مرادی
نوشته شده در hovalvakil.com